Hvad er kraniosakral-terapi?

Kranio-Sakral Terapi er blid, terapeutisk behandling, der udspringer af vestlig medicin ligesom  fysioterapi og kiropraktik.

Behandlingsformen er opdaget i 1920´erne og udviklet 1970-erne af de amerikanske læger William Sutherland og John Upledger. I USA bruges teknikkerne oftest af læger, fysioterapeuter og sygeplejersker.


Vores krop er nemlig for-programmeret til at kunne rette sig selv, når skævheder og spændinger omkring centralnervesystemet (hjerne og rygmarv) bliver løsnet.


Livet igennem slår vi os. Hamrer hovedet i skabslågen, sætter os ved siden af stolen, falder på trappen. Og gennem livet opbygger vi dårlige vaner i forhold til at sidde forkert og bruge kroppen uhensigtsmæssigt. Når vi sidder eller står forkert presses nerverne og blodtilførslen begrænses.

… kroppen forskrækkes og spænder op, membranerne i nervesystemet og sener/bindevæv trækker sig sammen og begrænser den bevægelighed, som er afgørende for hjernens funktioner. Det kan resultere i eller forværre stress, hovedpine / migræne, fordøjelsesbesvær, dårlig koncentration / indlæringsbesvær, piskesmæld, smerter i nakke, ryg og lænd.


Stress er en tilstand, der påvirker vore centrale hjernecentre, som blandt andet styrer vores krop og psyke. Derfor kan lidt stress i flere sammenhænge ofte være positivt.

Men når stressniveauet bliver for højt, går det ud over kroppens funktioner. Så taler man om negativt stress, som bl.a. kan forårsage depression og nedtrykthed, anspændthed og irritabilitet, koncentrationsbesvær, indlæringsbesvær, søvnløshed, svimmelhed.


Hvordan foregår en behandling?

Jeg starter med at spørge ind til, hvorfor du kommer.

En behandling varer ca. 45 – 50 min for voksne, (børn ca. 30 min og spædbørn ca. 20 min), hvor du ligger afslappet på briksen, mens jeg med nænsomme berøringer løsner op for spændinger og blokeringer, (især omkring hoved, rygsøjle og bækken). Du vil ofte opleve en dyb afspænding en nærmest meditativ tilstand.

Enkelte gange er én kranio-sakral terapeutisk behandling nok men når der er tale om længerevarende og kroniske problemstillinger, må der påregnes flere behandlinger. Du kan dog forvente at mærke positive forandringer inden for de første 3 behandlinger.


Bivirkninger ?  

Der er ikke som sådan nogle bivirkninger ved kranio-sakral terapi, men som reaktion på behandlingen kan du opleve en efterfølgende udrensning af kroppen med forbigående smerter og træthed svarende til en behandling ved en fysioterapeut eller lign.


Dette er mest udtalt de første par døgn efter behandlingen. Disse reaktioner er tegn på, at kroppen arbejder videre efter behandlingen.